A Glade



A glade got a honorable mention for the Bee Breeder's Architecture competition Pavilosta Poet Huts. To read the interview : https://beebreeders.com/pph-hon-1-interview


Filled  and empty volumes


The poet huts project, placed in the middle of the given site, creates its own particular environment, a special microcosm. Two square slabs; one floor plate, one roof, are lined by glass, they are the foil for the huts, which rupture with alternate filled and empty space. The filled ones are more private and the resulting generous negative space is then used communally.

The glass square results in an ambiguous spatial definition, an almost permeable membrane, giving rise to a sense of community for the residents.

Kitchen and dining area, exhibition rooms, meeting spaces for readings are located in this very horizontal place. The natural flow of the House easily enables residents and visitors to view each area. The use of the glass walls, inside and out, produces transparency and openness: it enhances a sense of encounter and awareness of each other’s presence, whether the poets are inside or outside of the building.

The semi-communal areas delineated by the placement of huts and a few sliding curtains allow the occupants to open their huts directly into their own semi-private get-together space. Activities can also extend to the outside.


Square and Circle


Squares and circles form the structure of the different areas in the project. The use of simple geometric forms brought about the idea to combine natural elements: wood, water, sky, wind.

Squares are for rational habitat. The poet huts and the host apartment are made out of the same module. They all have a private bathroom, a kitchenette, an upstairs room which also allows them to have a more intimate workplace. The smallest huts with one single bed have the smallest footprint (5x5m). The remaining huts have a larger footprint (6,5 x 6,5m), with the four-person hut having a higher ceiling to accommodate the bunk beds and more room for work.

The circle is a symbol of nature, infinite directions, cycle. It is first found in the creation of the woodland glade and the motif returns in the formation of the patio which brings light and nature inside. The three round meditation rooms, open to the sky, become spaces for spirituality and withdrawal, by allowing residents to find themselves. These mediation spaces are a parenthesis in the project, external spaces that are integrated within the building, present some nuances in their design (openings, size, floor, topography). Last but by no means least, the round pool a quarter of which is covered with the roof is almost entering into the building. It becomes a place of contemplation, offering the residents a peaceful and natural space for outdoor meditation directly connected to the house.


The project aims to offer visitors a flexible space within which to play and explore, it is unique in form and use.








Mark